Upptäck nyttiga tips och råd om varmvattenberedare

Varmvattenberedare pris - fakta och tips

Märke, korrosionsskydd och volym är faktorer som påverkar priset på en varmvattenberedare. Förutom inköpspriset tillkommer dessutom kostnader för montering och installation.

Märke, volym, korrosionsskydd och grundutrustning är faktorer som påverkar en varmvattenberedares pris. Varmvattenberedare av märken som Nibe och Thermia är något dyrare än udda modeller. Däremot är utbudet av resevdelar och tillbehör större till de kända tillverkarna, vilket garanterar en längre total livslängd eftersom enstaka delar kan bytas ut istället för att köpa ny varvattenberedare. Vad gäller korrosiosskyddet gäller allmänt att emaljberedare är något billigare än varmvattenberedare i rotfritt stål. Varmvattenberedare med korrosionsskydd av koppar hamnar någonstans i mellanskiktet. Priset påverkas också av varmvattenberedarens grundutrustning. Som konsument bör du se till att varmvattenberedaren från början är utrustad med:

  • Blandventil
  • Avstängningsventil
  • Säkerhetsventil med avtappningsmöjlighet

Genomsnittliga priser på varmvattenberedare

En medelmåttig varmvattenberedare för en mindre familj (150 liter) ska inte kosta mer än 3000 kr. För en motsvarande varmvattenberedare från Nibe får man dock räkna med att betala 5000 kr. Den som vill fynda riktigt billiga varmvattenberedare bör satsa på udda märken från utlandet. I Polen går det t.ex. att köpa en fullgod varmvattenberedare med en volym på 80 liter för någon tusenlapp. Då får man emellertid räkna med att reservdlsutbudet är obefintligt i Sverige och hålla tummarna för varje år som varmvattenberedaren fungerar problemfritt.

Vattenberedare