Upptäck nyttiga tips och råd om varmvattenberedare

Varmvattenberedare el - fakta och tips

Eldrivna varmvattenberedare passar bäst för dem som inte vill slå samman varmvattenförsörjningen med sitt värmesystem. En fristående varmvattenförsörjning är t.ex. självklar för hushåll som värms med direktverkande el.

Den som värmer upp sitt hus med luftvärmepump, eller direktverkande el, har vanligtvis störst nytta av en varmvattenberedare som drivs med el. Den som däremot värmer upp hemmet med pellets, olja eller ved förlorar i regel på att installera en separat eldriven varmvattenberedare – då är det billigare att låta värmesystemet stå för varmvattentillverkningen.

Olika typer av elektriska varmvattenberedare

Eldrivna varmvattenberedare tillverkas för väggmontering, i form av golvmonterade förrådsberedare och som genomströmningsberedare. De väggmonterade vattenberedarna är vanligen ganska små – volymerna varierar mellan 30 och 200 liter. Den som köper en större varmvattenberedare med volymer bortåt en halv kubikmeter, får i regel räkna med att placera varmvattenberedaren på golvet. Beredare med denna volym används dock inte av privatpersoner, utan lämpar sig bäst för näringsidkare och hyreshus. I så fall placeras varmvattenberedaren vanligtvis i källarutrymmet.

Eldrivna varmvattenberedare – priser

Prisskillnaden mellan en liten, eldriven vattenberedare och motsvarande modell på 200 liter är ca 100 procent. Skillnaden mellan en 200-liters beredare och en vattenberedare med 300 liters volym är däremot försumbar.

Vattenberedare